[...] że znajduje się w niej dużo oleju rzepakowego (jest na drugiej pozycji na liście składników). Myślę, że spokojnie mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku [...]
[...] zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. Mają nieco soli, ale nie jest jej dużo - porównywalnie do wielu innych produktów spożywczych. Poza tym nie ma się tak naprawdę do czego przyczepić - ciecierzyca, odrobina cebuli, oleju rzepakowego oraz przyprawy, w tym cenna dla naszego zdrowia kurkuma. Gdzie kupić: np. Biedronka Cena: 5.99 zł
[...] więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. Oczywiście nie jest to przeszkodą. Czasami jednak nie ma czasu na stanie w kuchni, to dlaczego by nie skorzystać z gotowców dostępnych w sieciowych sklepach. Ostatnio natrafiłam w Biedronce na wegański pasztet. Jako że seria GO VEGE jest mi już trochę znana (raz [...]
[...] meksykańskiego jest bardzo zachęcający - same naturalne składniki, idealne dla wegan i wegetarian. Bez konserwantów i innych zbędnych substancji. Tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Niektórzy pewnie powiedzą, że jest to danie mocno przetworzone. Choćby z racji długiego czasu przechowywania. Otóż nie jest. Dzięki temu, że jest ono [...]
Ciałopozytywność, czyli body positive, od pewnego czasu jest mocno promowane w kulturze zachodniej. Stwierdzenie to odnosi się do tego, że wszyscy ludzie zasługują na pozytywny obraz swojego ciała, niezależnie od tego, jak społeczeństwo i media postrzegają idealny kształt, rozmiar i wygląd. Chociaż Twoje ciało to Twoja sprawa, aktywne zachęcanie [...]
[...] pokarmowego doprowadziły do licznych wniosków. Odkryto między innymi to, że omawiany związek wykazuje synergistyczne działania z ekstraktami pochodzenia roślinnego. Do czego potrzebna jest witamina C? Organizm wykorzystuje kwas askorbinowy na szereg sposobów. Omawiana witamina potrzebna jest do regulacji wielu przemian biochemicznych i [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] zawodowym są skrajnie różne. Wykorzystać to można potem do planowania treningów w okresie świątecznym. Osoby początkujące z reguły chcą poprawić pewne swoje słabości, do czego najczęściej wystarczą 2 – 4 treningi w tygodniu przez 3 – 4 miesiące. Intensywność tych treningów rośnie z poziomem wytrenowania, jednak rzadko sięga się tutaj po [...]
Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]
[...] ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny potas? Po pierwsze, pomaga regulować równowagę płynów zarówno wewnątrz komórek, jak i w całym ciele. Jest również niezbędny do prawidłowego [...]
[...] żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego taka woda może się przydać? Podsumowanie Jaja w diecie mięsożerców są niezastąpione nie tylko podczas śniadania, ale także do wszelkiego rodzaju placków, wypieków [...]
Idealne pośladki wszystkim kojarzą się z koniecznością wykonywania przysiadów. Utarło się, że ćwiczenie to jest złotym środkiem pobudzającym mięśnie pośladkowe do wzrostu, które doskonale rekrutuje większą część włókien mięśniowych do ich rozwoju, jednak czy na pewno? Czy przysiad to kluczowe ćwiczenie mięśni pośladkowych? A co, jeśli wszyscy się [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Sięgając po wyroby mięsopodobne takie jak parówki, burgery, klopsy itp. spodziewamy się zazwyczaj czegoś na bazie soi lub innych strączków. Ciekawą opcją są zatem roślinne kiełbaski węgierskie, których bazę stanowi boczniak. Wyglądem nawet przypominają ich mięsny odpowiednik, jednak po rozpakowaniu od razu widać, że nimi nie są. Ich struktura [...]
[...] Coconut vegangurt to przekąska na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku cukru i innych smakowych składników. Jest to zatem vegangurt naturalny. Do składu nie ma się do czego przyczepić. Jest krótki, prosty i ma same naturalne produkty. Bez zbędnych dodatków, ulepszaczy itp. Kaloryczność jest nieco wyższa niż w tradycyjnym jogurcie, ale [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
[...] swojej diety osób rzadko. Niemniej proszę pamiętać, iż większość populacji nie tylko jest nieaktywna fizycznie, ale też nie ma pojęcia, jak powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination [...]